Sykkeltilbud! Opp mot 44% rabatt! Trykk her

Sosiale medier

En person med mye tatoveringer lener seg over styret på bmx-en.

BMX: En spennende verden av adrenalin

Del artikkel

BMX-sykling har lenge vært en imponerende og adrenalinpumpende sport som fanger oppmerksomheten til entusiaster over hele verden. Denne artikkelen vil ta deg med inn i den spennende verdenen av BMX-sykling og utforske alt fra historien og utstyret til de utrolige stuntene som gjør denne sporten så unik.

Historien bak BMX

Syklingens røtter

BMX står for Bicycle Motocross, og sporten har sine røtter i California, USA, på 1960-tallet. Det hele begynte som en alternativ måte for unge motocross-entusiaster å trene på sine ferdigheter når de ikke hadde tilgang til motorsykler. Dette førte til utviklingen av spesialbygde sykler som kunne tåle harde terreng og store hopp.

En person som hopper over en VW boble med BMXen sin.
Syklene går lengre tilbake i tid enn du tror.

Vekst og popularitet

På 1970-tallet begynte BMX-sykling å vokse i popularitet, spesielt blant ungdom. Organiserte konkurranser begynte å dukke opp, og sporten ble raskt anerkjent som en legitim disiplin innen sykkelverdenen. Det var også på denne tiden at BMX ble inkludert som en offisiell gren i X Games, en av de mest prestisjetunge ekstremsportskonkurransene i verden.

Utstyrets utvikling

Utviklingen av syklene har vært en viktig del av sportens historie. Tidlige BMX-sykler var tunge og robuste, men med fremskritt innen materialteknologi har moderne sykler blitt lettere og mer avanserte. Dette har gjort det mulig for utøvere å utføre enda mer imponerende triks og stunts.

En ung mann sitter på bmxen sin. Du kan se nærmere at dette er en sykkel som er modernisert
Utviklingen har ført til en enklere mer robust sykkel.

Sport

Konkurranseformater

BMX-sykling inkluderer ulike konkurranseformater, inkludert BMX-racing og BMX-freestyle. Racing handler om å navigere gjennom en bane med hindringer og hopp så raskt som mulig. Freestyle er derimot fokusert på triks og stunts, hvor utøvere bruker skateparker, ramper og rails som sitt lekeområde.

OL i Tokyo 2020 - BMX Racing - Individuelle kvinner - Kvartfinale - AUP - Ariake Urban Sports Park, Tokyo, Japan – 29. juli 2021. Priscilla Stevaux Carnaval fra Brasil, Drew Mechielsen fra Canada, Natalia Suvorova fra den russiske olympiske komité, Axelle Etienne fra Frankrike, Laura Smulders fra Nederland og Felicia Stancil fra USA i aksjon. REUTERS/Matthew Childs - SP1EH7T072MR0
Racing, Tokyo 2020

Utøverne

BMX-sykling tiltrekker seg utøvere med en imponerende fysisk form og stor mot. For å mestre denne sporten, må utøvere ha en kombinasjon av styrke, balanse, og kreativitet. Mange utøvere har blitt kjent for sine unike triks og stiler.

Globale arrangementer

BMX-sykling har en betydelig tilstedeværelse på verdensscenen med internasjonale mesterskap som UCI BMX World Championships. Disse arrangementene tiltrekker seg utøvere fra hele verden og gir muligheter for å vise frem sine ferdigheter og konkurrere på høyeste nivå.

Flere deltakere i et BMX race. Her venter de på at barrieren skal gå ned slik at de kan starte.
UCI BMX World Championships

Utstyret og ferdighetene som trengs

Når det kommer til BMX-sykling, er riktig utstyr og nødvendige ferdigheter avgjørende for å kunne mestre denne utfordrende sporten. I denne delen av artikkelen vil vi utforske de viktigste komponentene og de nødvendige ferdighetene som utøverne må beherske.

Ramme

Ramme og geometri: Sentralt i enhver sykkel er rammen. BMX-rammer er vanligvis laget av lettvektsmaterialer som aluminium eller krom stål. Rammen har en spesifikk geometri som varierer avhengig av sykkeltypen. Racing-BMX har ofte lengre hjulbase for stabilitet, mens freestyle–sykler har kortere hjulbase for økt manøvrerbarhet.

BMX-rytter på sykkel er klar til å utføre et triks på en rampe i sommerskateparken.
Rammen er en av samtlige deler som har blitt utviklet gjennom tidene. Rammen skal være både lett og robust.

Dekk og hjul

Dekkene er brede og robuste for bedre grep og støtdemping. Felgene er ofte laget av aluminium for å være lette og sterke. BMX-sykler har som regel 20-tommers hjul, noe som gir utøverne god kontroll og manøvrerbarhet.

Bremser

Syklene kan ha forskjellige typer bremser, inkludert skivebremser og bmx-bremser. Valget av bremsetype avhenger ofte av sykkelens formål. Skivebremser gir kraftigere bremsing, mens bmx-bremser gir mer kontroll i luften.

Nærbilde av en BMX sykkel med en klassisk bmx bremse
Eksempel på bremser.

Hjelm

Sikkerhet er øverst på listen når du sykler. En passende hjelm er nødvendig for å beskytte hodet mot skader. Mange utøvere bruker også hjelmkameraer for å fange deres mest imponerende øyeblikk.

En person med mye tatoveringer lener seg over styret på bmx-en.
Bruk hjelm!

Beskyttelsesutstyr

Utøvere bruker vanligvis kne- og albuebeskyttere for å beskytte leddene mot støt og skrubbsår. Skinnhansker gir et bedre grep på styret og beskytter hendene.

Klær og sko

Tettsittende klær gir minst luftmotstand, mens sko med en god såle gir grep på pedalene. Utøvere har ofte sponsorlogoer og personlig stil på klærne sine.

Ferdigheter og teknikker

Balanse

Å kunne opprettholde balansen er avgjørende i BMX-sykling, spesielt når du utfører triks på smale ramper og rails. Balansetrening og øvelser er en del av den daglige rutinen for utøverne.

Styrke og utholdenhet

BMX-sykling krever styrke i bein og kjernemuskulatur. Utholdenhet er viktig for å kunne holde energinivået oppe gjennom lange økter.

Triks og stuntferdigheter

Freestyle handler om å utføre imponerende triks og stunts. Dette krever mye trening og perfeksjonering av forskjellige teknikker som bunny hops, tailwhips, og backflips.

ung mann som bruker bmx
Start med enkle triks til du er komfortabel og har nok kontroll til å utføre vanskeligere triks.

Imponerende triks

Backflip

En av de mest ikoniske stuntene er uten tvil backflippen. Dette trikset innebærer at utøveren hopper opp i luften og gjør en full rotasjon bakover før de lander trygt på bakken. Det krever både mot og presisjon.

BMX backflip. Personen er opp ned og har en lys hjelm med mørke klær. To andre personer med bmx ser på i spenning.
Backflip er en av de mest tekniske triksene for enhver utøver.

Tailwhip

Tailwhip er et triks der syklisten spinner sykkelens bakhjul rundt rammen mens de er i luften. Dette skaper en imponerende visuell effekt og krever utmerket timing og koordinering.

Superman seat grab

Dette trikset involverer at utøveren forlater setet midt i luften, griper det med hendene og deretter returnerer til setet før landing. Det er et triks som krever stor balanse og styrke.

Superman heter trikset som blir gjennomfør. En person er på et hopp med BMX og gjør trikset 2 - 3 meter over bakken.
Superman. Kan gjøres med begge hendene på setet.

Barspin

Barspin er når syklisten spinner styret 360 grader mens de er i luften og deretter fanger det igjen før landing. Dette er et av de mest tekniske triksene som krever raske reflekser og nøyaktighet.

Øvelsesparker

Øvelsesparker er spesielt designet arenaer som gir utøverne muligheten til å utforske sine ferdigheter og kreativitet. Disse parkene inneholder et variert utvalg av ramper, rails, og hopp, og gir utøverne en arena for å mestre nye triks og forbedre eksisterende ferdigheter.

Media

BMX har også funnet veien til populærkulturen og mediene. Utøvere som Dave Mirra, Mat Hoffman, og Nyjah Huston har blitt kjent for sine bemerkelsesverdige prestasjoner og har bidratt til å øke sportens profil.

En hobby for alle aldre

BMX-sykling er ikke bare for de yngre. Sporten har appellert til utøvere i alle aldre. Mange voksne finner glede i å sykle BMX som en hobby, og det er til og med konkurranser og arrangementer som er dedikert til eldre utøvere.

Konklusjon

BMX-sykling er en spennende og imponerende sport som har vokst i popularitet siden sine tidlige dager. Utøvere i denne sporten har utviklet utrolige ferdigheter og utført spektakulære stunts som har fanget oppmerksomheten til publikum over hele verden. Med stadig mer avansert utstyr og utøvernes uovertrufne kreativitet ser fremtiden lys ut for BMX-sykling, og vi kan forvente å se enda mer imponerende triks og konkurranser i årene som kommer.

 

Har du spørsmål, eller er interessert i en ny sykkel?

Flere artikler

Utforkjøring nedover fjellet, mannen bruker fox racing klær.
Klær

Historien bak Fox Racing

Utforsk Fox Racing Motocross Fox Racing, også kjent som Fox Head Inc., står som et monument innen motocross-verdenen. Deres historie