25% på Fox & ZU4R. Vi har også nye og spennende produkter fra Fidlock!

Sosiale medier

Kid hjelper søster med å feste beskyttelseshjelm for rulleskøyter sammen i forsteder

Hvordan velge riktig sykkelhjelm for barn

Del artikkel

Sykling er en fantastisk aktivitet for barn. Den gir dem muligheten til å bevege seg fritt, og er også en fremragende form for mosjon. I løpet av denne artikkelen vil vi komme med tips på hvordan du velger den rette sykkelhjelmen for ditt barn, med fokus på sikkerhet, komfort og design.

Faktorer å vurdere når du velger sykkelhjelm for barn

Når man skal velge en egnet sykkelhjelm for barn, er det flere faktorer som må vurderes. En av de viktigste er hjelmen sin sikkerhetsevne. En god sykkelhjelm for barn skal kunne absorbere støt ved et fall eller kollisjon, samt gi god beskyttelse for både hode og ansikt.

En annen viktig faktor er at hjelmen skal være komfortabel å ha på. Barnet vil sannsynligvis ikke bruke hjelmen hvis den er ubehagelig. Komfort inkluderer både hvordan hjelmen passer, samt dens vekt. Barnets alder og utviklingsnivå spiller også en rolle i hvilken type hjelm du skal velge.

Småbarn lærer å sykle på løpesykkel i skateparken.
En viktig faktor for sykling er å ha en hjelm, uansett alder!

Hvordan måle barnets hode

Til å begynne med bør du vite hvordan man måler et barns hodestørrelse korrekt for å sikre at sykkelhjelmen passer perfekt. Mål barnets hode med et mykt målebånd, rundt 1,5 cm over øyenbrynene. Målebåndet skal ligge flatt og direkte over ørene, og omslutter den største delen av hodet.

Kjøp en hjelm som passer til disse målingene. Hvis hjelmen er for liten eller for stor, vil den ikke gi den nødvendige beskyttelsen. Kontroller også justeringsmekanisme på hjelmen, slik at den kan tilpasse seg barnets hodeform og størrelse etter hvert som de vokser.

Forskjellige typer sykkelhjelmer for barn

Det finnes mange forskjellige typer sykkelhjelmer for barn, inkludert multisport, terreng, road og skate -hjelmer. Multisporthjelmer er designet for å brukes i en rekke sportsaktiviteter som rollerblading og BMX-sykling samt vanlig sykling, mens spesialiserte sykkelhjelmer ofte har bestemte egenskaper som gir optimal beskyttelse for spesifikke aktiviteter.

Valget av type skal være basert på barnets individuelle behov, samt den type sykling de mest sannsynlig vil delta i. Hvis barnet ditt hovedsakelig sykler på asfalt eller terrengsykkel, vil en spesialdesignet hjelm av denne typen gi best beskyttelse.

Gutt i helhjelm som sykler på bmx-sykkelen sin på radius i skatepark
Helhjelm.

Sikkerhetsstandarder

Når du kjøper en sykkelhjelm for barn, må du sikre deg at hjelmen oppfyller visse sikkerhetsstandarder. I Norge er det standarden EN1078 som gjelder. Dette er den europeiske standarden for sykkelhjelmer, og den setter minimumskrav til hjelmens absorpsjon av støt, hvordan hjelmen sitter på hodet, samt synsfeltet til brukeren.

Hjelmen skal også ha en CE-merking, som bekrefter at produktet tilfredsstiller EU sine krav for helse og sikkerhet. 

Tilpasning og komfort

Rett passform er nøkkelen til at barnet vil bruke sykkelhjelmen regelmessig, men også at beskyttelsen fungerer korrekt. En riktig passende hjelm skal sitte stabilt på hodet uten å vippe fremover eller bakover. Barnet skal kunne riste på hodet uten at hjelmen faller av.

Det er viktig å forsikre deg om at hjelmen sitter midt på hodet, foran, bak og på begge sider. Hjelmens borrelåsstropper skal være stramme, men også behagelige. Barnet skal kunne åpne munnen helt opp uten at stroppen føles ubehagelig. Dette sikrer at hjelmen sitter godt på plass i tilfelle et fall og gir nødvendig beskyttelse.

Komfort er like viktig når det kommer til å oppmuntre barnet til å bruke hjelmen. Ubehagelige hjelmer vil føre til at barnet unngår å bruke den. Se etter hjelmer med god polstring og ventilasjon for å sikre at barnet holder seg kjølig under sykling.

Mor bærer sønnen på en barnesykkelholder, sete, begge med hjelm. Mor som pendler. Sykkelhjelm for barn.
Sørg for at hjelmen sitter godt på hodet og er strammet ordentlig til.

Utseende og design

Selv om sikkerhet og komfort er de viktigste faktorene når man velger en sykkelhjelm for barn, kan utseende og design også være viktig. En hjelm med et design som barnet liker, kan motivere dem til å bruke den oftere, så prøv å finne en som reflekterer barnets personlige stil eller interesser.

Det finnes mange alternativer på markedet, fra hjelmer formet som dyr eller med superhelt tema, til mer sofistikerte design for tenåringer. Husk imidlertid at flotte farger og kule mønstre ikke kan erstatte nødvendige sikkerhetsegenskaper!

Hvordan fremme bruk av sykkelhjelm hos barn

Å fremme bruk av sykkelhjelm hos barn kan være en utfordring. Barn liker ikke å ha på hjelm. En effektiv måte å motivere dem på kan være ved å sette et godt eksempel selv.

Bruk synlige hjelmer når du sykler sammen med barnet, og snakk om viktigheten av sykkelhjelmer. Gi dem mulighet til å velge sin egen hjelm. På den måten vil de føle seg mer engasjert i prosessen og mer sannsynlig å bruke hjelmen. Har du flere spørsmål? Gjerne ta kontakt!

Har du spørsmål, eller er interessert i en ny sykkel?

Flere artikler

Red bicycle light isolated on white background
Utstyr

Sykkellykter: Økt Sikkerhet og synlighet

Sykkellykter spiller en avgjørende rolle i å forbedre sikkerheten og synligheten til syklister, spesielt under dårlige lysforhold eller om natten.